liepos 05, 2016

Eksperimentai virtuvėje: Mėlynių keksiukai

  Visas mamos vaikystės istorijas esu girdėjusi bent šimtą kartų. Tikrai! Viena jų apie mėlynes. Mama augo 6-ių vaikų šeimoje. Todėl vasaromis močiutė (mamos mama) juos visus išsitempdavo į mišką uogauti. Kiekvienas gaudavo po didelį stiklainį, kurį turėdavo pripildyti mėlynėmis. ,,Kol nebus pilni stiklainiai, tol namo neisim!" - taip ji pasakydavo. O tuomet visi kibdavo į darbą. Atėjus pietų metui, visi susėsdavo tai ant nulūžusios medžio šakos, tai ant samanų kilimo ir valgydavo atsineštas gėrybes - lašinukus, duoną ir pirmuosius daržo agurkus. Mama sako, kad miške, kai jau būdavo pavargę nuo tupinėjimo prie mėlynių krūmelių, tokie pietūs buvo patys skaniausi!
  Niekada neįsivaizdavau, kas per dalykas tas uogavimas. Per visus savo septyniolika metų į mišką eidavau tik grybauti arba pasivaikščioti. Ir šiandien visai netyčia pasitaikė proga patirti mėlyniavimo malonumą ir man. Per 1,5h pririnkau litrą uogų. Dar maždaug tiek suvalgiau beskindama. Sako, akim gerai. O aš truputį žliba. Pavargau, rankos nenuplaunamai mėlynos, bet užtat uogų prisirinkau. Ta proga išbandžiau naują receptą. Kuriuo ir dalinuosi su jumis. Išbandykit. 

REIKĖS:
  • 2vnt. kiaušinių
  • 200g miltų
  • 60g avižinių dribsnių
  • 150g sviesto
  • 300g grietinės
  • 180g cukraus
  • 2a.š. vanilinio cukraus
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 300g mėlynių
GAMINIMAS
1h prieš gaminimą mėlynes suberkite į maišelį ir įdėkite į šaldymo kamerą. Kiaušinius išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Sudėkite kambario temperatūros sviestą, grietinę ir vėl viską gerai išmaišykite. Atskirame inde miltus sumaišykite su avižiniais dribsniais ir kepimo milteliais. Gautą mišinį sudėkite į skystąją masę ir atsargiai, iš lėto išmaišykite. Išimkite mėlynes iš šaldymo kameros ir palengva įmaišykite į tešlą. Po šaukštą tešlos dėkite į formeles ir kepkite 180C maždaug 30min. Turėtų išeiti +-20 keksiukų. 



 Keksiukus labai lengva pagaminti. O ir gavosi tokie purūs, minkštučiai, skanučiai. Tikrai verta visiems išbandyti. Mėlynes galite dėti ir nešaldytas. BET, Mėlynės labai gerai dažo, todėl dedant nešaldytas mėlynes, tešla gali įgauti pilkšvą, visai neviliojantį valgyti atspalvį. 
 Netingėkit ir marš į mišką mėlyniauti! Ir uogų prisirinksit, ir pasivaikščiosit ir mišku pasigrožėsit. Bet jei šis variantas netina, turgeliuose litras mėlynių 2,80e.  

4 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. pamėlusias rankas nušveisi tik su citrinos sultimis

      Panaikinti
  2. skaniai atrodo bet namie miltu trukumas, o iki parduotuves tingiu nest subiniuka >.< :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jau trūkumo nebebus, būtinai išbandyk! Nesveikai skanu

      Panaikinti